torstai 25. heinäkuuta 2013

Nektariinisosetta ja luumu-omenasose.

Hei!

Hedelmäsoseet ovat jopa helpompia tehdä kuin kasvislihapöperöt, ainakin minun mielestäni. Sen vuoksi tuntuu omituiselta, että monet tekevät itse pääruoat ja hedelmäsoseet annetaan purkista. Kaupan hedelmäsoseisiin yleensä lisätään hedelmäsokeria, vettä ja tärkkelystä ja ne kuumakäsitellään säilyvyyden parantamiseksi (jolloin vitamiinipitoisuus kärsii). Itse tekemällä saat aidosti hedelmän makuista sosetta, voit valita tuoreimmat raaka-aineet ja saat juuri sellaisen koostumuksen kuin haluat.

Nektariinisose:


Neljä nektariinia, mahdollisimman kypsiä

Nektariinien kalttaus:
Keitä vettä, tee nektariineihin ristiviillot ja laita kiehuvaan veteen. Kiehuta n. 5min tai kunnes näet kuorten alkavan irrota viiltojen kohdalta. Kuvassa näkyy hyvin tavoiteltu lopputulos ;)
Nosta nektariinit pois vedestä vaikka reikäkauhaa apuna käyttäen.



Oikein kuumasta nektariinista lähtee näin kätevästi kuori irti ihan vetämällä! Toisaalta, jos et halua polttaa näppejäsi ja laitat hedelmät jäähtymään kylmään veteen, kuoret jämähtävät todella näpsäkästi takaisin kiinni. Silloin kannattaa käyttää pehmeille hedelmille tarkoitettua kuorimaveistä, esim. Tupperwaren. Kun lapsi syö jo enemmän kokkareita, voi kuoret jättää paikoilleen, eikä kypsentäminen ole tarpeen. Pese hedelmät huolellisesti!


Seuraavaksi paloittele hedelmät ja poista kivet. Itse surautin sauvasekoittimella, tuli hyvin nopeasti sileää sosetta.

Jos haluat lisätä purutuntumaa, kannattaa jättää yksi nektariini sivuun ja pilkkoa se pieniksi palasiksi valmiin soseen sekaan.



Tästä satsista annoin heti n. 1dl annoksen välipalaksi, kaksi samanmoista pakkaseen sekä jääpalamuotillinen sekoitettavaksi muihin soseisiin tai puuron joukkoon.
Jos pakastat sosetta jääpalamuottiin, laita muotti pussin sisään ja anna pakastua vuorokausi. Tiputtele palaset joko samaan pussiin tai pakasterasiaan. Kannattaa käyttää Mini Grip tms. pusseja.


Luumu-omenasose:


2 omenaa
10 kuivattua luumua

Kuori, poista siemenkota ja paloittele omenat.
Paloittele kuivatut luumut.




Itse käytin tässä höyrystin-tehosekoitinta, laitoin vettä 7 minuutin höyrytystä varten. Kone ilmoittaa, kun se on valmis ja sitten vain käännetään astia toisin päin ja surautetaan soseeksi.
Voit tehdä tämän höyryttämällä esim. metallisiivilässä vesikattilan päällä/ höyrykattilalla/keittämällä.
Keittäen laita vettä juuri ja juuri tarpeeksi peittämään hedelmät ja kiehuta n. 7 minuuttia.
Soseuta palat sauvasekoittimella tai tehosekoittimella, lisää keitinvettä sopivan koostumuksen luomiseksi.


Tästä satsista tuli viisi n. puolen desin annosta. Sopivia esim. puuron joukkoon (puolet lapselle, puolet äidille tai kaikki lapsen puuroon) tai sekoitettavaksi muun hedelmäsoseen kanssa. Myöhemmin tästä saisi aika herkkua sekoitettuna jogurttiin ;)

Kuivattu luumu sisältää paljon kuituja ja auttaa ummetukseen.

Tein viime viikolla vastaavaa sosetta kuivatuista aprikooseista ja omenista, voi sitä huumaavaa sekametelisopan tuoksua.. Alkoi tekemään mieli riisipuuroa ja soppaa ;)


Aika helppoa eikä aikaakaan kulunut kauaa, kun tein nämä samaan aikaan. Muista jäähdyttää soseet ennen pakkaseen vientiä ja merkata valmistuspäivämäärä ja sisältö, niitä ei välttämättä enää myöhemmin muista.
Hygieenisyys on tärkeää, varsinkin pienelle vauvalle tehdessä. Putsaa jäljet sitä mukaa, kun menet työvaiheissa eteenpäin. Kuorille ja muille sotkuille pidän pientä muovipussia leikkuulaudan vieressä, siitä ne on helppo kääräistä ja heittää roskiin (esim. hedelmäpussi). Kompostoijille vaikka pieni kulho tms. viereen vastaavanlaisesti.

Seuraavaan kertaan :)

Yst. Viherminttu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti