maanantai 12. elokuuta 2013

Vihreä kasvissose ja kanelilla maustettu omenasose

Terve!

Suomalaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan ja niitä ehdottomasti kannattaa hyödyntää. Varsinkin, jos sattuu olemaan itsekasvatettuja tai saatuja kasviksia!

Vihreä kasvissose:

Sisältää perunaa, kesäkurpitsaa ja parsakaalia.

Perunat kuoritaan.
Kesäkurpitsa huuhdotaan ja tarvittaessa kuoritaan (tässä kuorittu ohuelti kuorivalla kuorintaveitsellä). Isosta kesäkurpitsasta pitää poistaa siemenet.
Parsakaali huuhdotaan.

Pilkoin kaikkia suurinpiirtein samanverran.

Kerroskattila on erittäin kätevä vehje höyrystämiseen. Omani olen saanut anopilta joululahjaksi pari vuotta sitten :) Alaosaan vettä, höyryosa paikoilleen ja kansi päälle. Kun vesi kiehui, heitin kaikki palaset kerralla höyryosaan. Alimmaksi perunat ja ylimmäksi parsakaalit. Jos haluaa hifistellä, voi kasvikset laittaa kypsymisjärjestyksessä vaikka viiden minuutin välein.
Höyrytin 20min, jolloin kaikki on varmasti kypsää. 15 minuuttiakin voisi olla tarpeeksi, kannattaa kokeilla perunoiden pehmeyttä vaikka siinä vaiheessa. Heitin kasvikset kulhoon ja surautin sauvasekoittimella soseeksi. Lisää tarvittaessa nestettä kattilasta.
Teen monasti vaa'an kanssa annokset, tästä tuli neljä annosta 110g vihreää kasvissosetta. Harvemmin teen mitään kovin suuria satseja, varsinkaan näitä valmiiksi sekoitettuja ruokia. Pysyy ruokavalio monipuolisena ja saa erilaisia makuyhdistelmiä :) Pakkasessa on valmiina tällä hetkellä possua, kanaa ja lohta annospaloina, joita voi sitten erilaisiin kasvissoseisiin yhdistää.
Annoskokoa on vaikeaa arvioida, se on aika yksilöllistä. Meillä yleensä menee alle desin satseja, mutta laitan aina enemmän tarjolle. Ja yhä syödään vain kolme ateriaa päivässä. Kunhan 9 kuukautta tulee täyteen, tulen lisäämään ainakin yhden aterian. Sittenhän ei ole enää kuin kuukausi päivähoidon aloittamiseen, joten pitää miettiä pääsevänsä hoitopaikan rytmeihin aterioiden ja unien suhteen vähitellen.

Kanelilla maustettu omenasose "klimpeillä":


Kuorin ja pilkoin neljä omenaa.
Mun tapa pilkkoa omena on hyvin kätevä. Ensin leikkaa yhdeltä puolelta semmoisen kaaren ja sitten siitä eteenpäin lohkoina siemenkodan ympäriltä.

Laitoin omenapalat ja kanelitangon kiehuvaan veteen ja annoin kiehua 5 minuuttia. Kannattaa lämmittää vesi vedenkeittimellä ja kaataa se omenien päälle, niin saat juuri sopivasti vettä.


 Kypsät omenapalat reikäkauhalla kulhoon ja sauvasekoittimella soseeksi. Kanelitanko siirretään kuivumaan ja sitä voi käyttää uudestaan seuraavalla kerralla. Otin osan paloista sivuun ennen soseuttamista.
 Leikkasin palat pieniksi kuutioiksi. Nämä ovat ihania ja pehmeitä vauvan suuhun. Sekoitin kuutiot soseeseen ja purkitin n. desin annoksiksi.
Keitinlientä ei kannata missään tapauksessa heittää pois, vaan kaataa lasiin ja jäähtymään. Saat ihanan kesäjuoman.

Seuraavaan kertaan!

Yst. Viherminttu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti